Sinds een jaar gebruikt de school van mijn tieners Microsoft Teams om de communicatie en de opdrachten van de leerlingen te regelen. Gebruiken? Ja, ze “hebben” het. Het werd aangekocht en ergens in het eerste trimester hebben de leerlingen er een paar lesjes over gehad, hoe ermee te werken en zo, maar dat was het. Er passeerden al wat opdrachten via Teams, maar allemaal vrijblijvend. Immers veel leerkrachten konden er nog niet zo vlot mee overweg.

Bovenop Teams heeft de school ook nog “Schoolonline” in gebruik. Ja, wel degelijk in gebruik, want daar worden de punten mee gerapporteerd én de agenda wordt uitvoerig door de leerkrachten en leerlingen gebruikt. Ideaal toch, een elektronische agenda? Ik was alvast dikke fan, toen ik mijn oudste zoon 3 jaar geleden inschreef op deze school. Wat een vooruitgang! En toen bleek dat ze ook nog allemaal een papieren agenda moesten kopen.

In het bedrijfsleven zien we dit ook: we hebben een massa tools ter beschikking, ze doen allemaal ongeveer hetzelfde, maar net een beetje anders. We gebruiken ze, of net niet, want we weten niet altijd hoe ze te gebruiken. De creatievelingen en autodidacten onder ons gebruiken de tools wél, maar dan weer niet altijd waarvoor ze dienen.

En toen moesten we met z’n allen thuisblijven. Het virus, weet je wel. Thuiswerken, thuis vergaderen en thuis studeren werden een must voor diegenen die dat konden. En de tools? Veel scholen en bedrijven hadden al alle tools in huis, maar deze werden onder- of fout benut. Het virus heeft ons met de neus op onze technologie gedrukt! Het gebruik van digitale vergadertools, online leertools, digitale platformen, al dan niet freeware, steeg zienderogen. Geen klassikale opleidingen meer, maar alles digitaal.

Ook voor mijn klant werd dit de norm. Het veranderingstraject dat ze aan het uitrollen waren met massa’s klassikale opleidingen, werd verdergezet, maar nu digitaal. Digitale leertrajecten werden opgezet, de aangekochte Authoring Tools (dit zijn toepassingen die je gebruikt om e-learning te ontwikkelen) en het leerplatform werden plots interessante materie.

En ik? Wat was ik in mijn nopjes dat het belang van digitaal leren eindelijk begrepen werd.

Ben jij een digitaal leertraject aan het uitbouwen? Hou dan zeker rekening met deze content-tips!

Maak de leerinhoud behapbaar

Schrijf niet alle inhoud aan één stuk. Verdeel en heers 😉! Zorg voor logische blokken inhoud en herhaal blokje per blokje. Hoe kan je hier het best tewerk gaan? Gebruik bijvoorbeeld Post-it notes:

  • Schrijf één topic per note
  • Elke note vormt dan een blokje inhoud
  • Hang je notes aan de muur in de volgorde waarop je de inhoud wil aanbieden
  • Ben je niet tevreden, herschik de notes (dat is nu net hét voordeel van die post-its 😉 )
  • Wil je een topic toevoegen, voeg dan een Post-it note toe. Schrijf de nieuwe topic zeker niet op een reeds aanwezige note!
  • Ben je even de draad kwijt? Maak dan eens een leuke creatie in Post-it art … je zal je draad zo terugvinden.

Wissel af: verandering van spijs doet immers eten

Gebruik niet steeds tekst met een image of bulletpoints om je inhoud aan te brengen. Wissel af: theorie kan je net zo goed in een leuke animatie of quiz-vorm aanbrengen. Gebruik tekst, animaties, scenario’s, quizvragen, juist of fout, video, … mix en experimenteer zeker met alle mogelijke templates uit je Authoring Tool. Daar zijn ze ook voor gemaakt.

De meeste Authoring Tools beschikken over een veelheid aan creatieve vormen. Gebruik ze ook! De cursist zal je eeuwig dankbaar zijn.

Breng een verhaal (storytelling) of zorg voor een rode draad

Verhalen blijven hangen, we onthouden die beter en dit zorgt voor herkenning. Dit principe wordt vooral gebruikt in marketing. Denk maar aan de verhalen die door Tomorrowland gebruikt worden: The Book of Wisdom, The Story of Planaxis, … het blijft hangen!

Trainers gebruiken dit principe reeds in hun klassikale opleidingen. Voor digital opleidingen is dit principe nog belangrijker omdat er niet altijd een online trainer aanwezig is om het verhaal te vertellen: bijvoorbeeld, in live webinars zijn er wél trainers aanwezig, bij e-learning niet.

Wat verhalen allemaal gemeen hebben, is dat ze een rode draad bevatten: geïntroduceerd in de inleiding en gebruikt in het verhaal om de verschillende hoofdstukken of topics ernaar te laten verwijzen. Denk maar aan het tekenfilmpje van de Tom & Jerry. De rode draad? Tom wil altijd Jerry vangen. In alle topics wordt daarnaar verwezen.

Ook in de moeilijkere opleidingen bestaande uit boekhoudkundige, financiële of wettelijke topics kan je steeds een rode draad vinden. Vind je de draad niet, stel jezelf dan de volgende vragen: voor wie is de digitale opleiding bedoeld? Wat boeit hen? Waarom volgen ze deze digitale opleiding? Waarom dit onderwerp? Wat missen ze? … Je zal zien, die rode draad heb je zo te pakken!

Gebruik scenario’s

Ook scenario’s zorgen voor herkenning. Wil je een aantal gedragsregels aanleren? Een simpele opsomming zoals je dikwijls ziet op affiches, zal niet tot gedragsverandering leiden. Schrijf een scenario over de verschillende gedragsregels en vraag wat de cursist in dat geval zou doen. Laat de cursist meedenken!

User Centric: ja hoor, ook in digitaal leren!

Schrijf steeds vanuit het oogpunt van de cursist. Om dit te kunnen doen, trek je de schoenen van de cursist aan of zet je je cursisten-pet op 😉. Begrijpt de cursist wat je wil vertellen? Is het niet te moeilijk uitgelegd? Zijn de stukken niet te lang? Is het behapbaar? Is er samenhang tussen de verschillenden delen? Herkent de cursist zich in de scenario’s?

Nog tips nodig? Geef me dan zeker een seintje.

Annabel Tanghe