Maar al snel begon het te kriebelen, bleek ik nood te hebben aan ‘zinvolle activiteit’ die mij conceptueel en inhoudelijk voldoende inspireerde om elke dag met een goed gevoel te kunnen afsluiten.

Zo groeide stilaan de idee tot het schrijven van een paper – ik durfde lange tijd de term ‘boek’ niet in de mond te nemen. Tijdens mijn loopbaan en doorheen diverse opdrachten heb ik regelmatig nieuwe processen, strategieën of visies ontwikkeld, beschreven, toegelicht en uitgevoerd. Maar zelden heb ik de moeite of tijd genomen om dat – naast de klassieke presentaties, nota’s en informatiesessies – ook te vertalen en verwerken in een geschreven document. Met een zwoegende student in huis, leek het moment aangebroken om – solidair – ook aan de slag te gaan en een paper te produceren. Ik begon dus aan mijn interne consultatieronde. Ik dacht na, deed aan mind mapping en free wheeling, en paste ideegeneratie technieken toe, om te bepalen welk onderwerp binnen mijn expertisedomein in aanmerking kwam om over te schrijven. Aanvankelijk denk je dan: er is zoveel om over te schrijven, maar tegelijk is er al zoveel geschreven, wat maakt dan dat ik iets zinnigs/nieuws te vertellen heb waar anderen mogelijks in geïnteresseerd kunnen zijn?

Vanuit verschillende invalshoeken, bleef ik terugkomen bij mijn absoluut credo. Ik heb namelijk altijd de onmisbare link gepredikt tussen HR en de business. Ik ben en blijf ervan overtuigd dat je niet op een effectieve manier aan HR kan doen, wanneer je de specificiteiten van de business niet capteert en integreert in de keuzes die je maakt, de strategie die je opzet. Er spelen namelijk heel wat factoren mee die maken dat een bepaalde tactiek, of praktijk, wel aanslaat in één firma maar niet in de andere. En daar ligt dan ook de differentiërende factor, waarmee je je kunt onderscheiden van ‘generisch’ HR. Je HR strategie moet geënt zijn op de business strategie, organisatiekenmerken en bouwstenen, op de noden van de belangrijkste stakeholders en rekening houden met externe invloeden.
Dit is natuurlijk niets nieuws voor ons HR mensen, maar wel voor die bedrijfsleiders in kleine en middelgrote ondernemingen, die verder willen groeien, die impact willen genereren en beseffen dat HR daarbij een rol kan of moet spelen. Vaak tasten die mensen in het duister rond hoe ze dat dan precies kunnen realiseren.

Vrij snel kwam ik dan ook tot de idee om HR toegankelijk te maken voor niet-HR, en een lans te breken over de noodzaak om HR optimaal te laten afstemmen op de bedrijfsspecificiteit. Dat is de manier om HR om te buigen van een kostenpost naar een partnership, dat is de manier om van een generisch, modaal HR beleid te evolueren naar een “Standout HR”, een uitmuntend HR, dat organisatie-specifiek is, op maat gemaakt, en precies daardoor gericht en effectief bij kan dragen tot de verdere groei en ontwikkeling van de organisatie.

Et voilà, daar lag dan het embryo van mijn paper. En dan ga je aan de slag. Via een proces van – alweer – mind mapping aangevuld met outlining, ontwikkel je een structuur van wat je wilt brengen, en die ga je dan invullen. Het schrijven op zich wordt hierdoor een stuk eenvoudiger en minder beangstigend, omdat je niet het gevoel hebt van een wit blad te beginnen, of naar een blanco scherm te staren. Neen, je hebt een structuur die je stelselmatig gaat invullen, uiteraard mogelijks nog wijzigt terwijl je bezig bent, maar de trein is aan het rijden.

Vervolgens, een ruw ontwerp op zak, ben ik mezelf verder gaan verdiepen in wat de volgende stappen zijn om dat ding gepubliceerd te krijgen. Immers, eens je zoiets geschreven hebt, word je wel nieuwsgierig naar reacties van je doelpubliek.

Vermits het zoeken en vinden van een uitgever hier in Vlaanderen me niet echt eenvoudig noch realistisch leek, heb ik het over de “Amazon boeg” gegooid. Vandaar dat ik de verdere afwerking van mijn boek heb afgestemd op de specifieke noden om via Amazon te publiceren. Ik maakte kennis met eindredactie, boekomslag ontwerp, layout en formattering, het opzetten van een email marketing systeem, webpagina, ….

Ondertussen is het boek beschikbaar, zowel in e-book als in paperback, via Amazon. Ik ben uiteraard benieuwd naar de reacties, ook van de lezers van deze nieuwsbrief . Aarzel niet om een commentaar te schrijven op www.amazon.com, Amazon vindt dat geweldig. Hoe meer ‘reviews’ een boek verzamelt, hoe meer publiciteit ze maken en hoe hoger het boek in de ‘rankings’ kan komen, wat dan weer de visibiliteit verhoogt en dus de kans op meer lezers.

In elk geval, ik kan het iedereen aanraden. Het is een originele manier om de periode tussen opdrachten te overbruggen, zinvol bezig te blijven, tegelijkertijd je eigen horizonten te verruimen, jezelf verder te ontwikkelen en alweer kennis te maken met nieuwe invalshoeken, modellen en gelijk- of anders gestemde zielen.

En de toekomst? Wel, ondertussen ben ik opnieuw in een boeiende opdracht gestart. Ik volg nog wel op wat er met mijn allereerste boek gebeurt. Wie weet komt er wel een vervolg aan dit avontuur! Ik zal dan in elk geval weten waar ik aan begin, dus die paar maanden ‘opdrachtloos’ waren verre van zinloos of uitzichtloos!