Los van het feit dat we op dat vlak best nog wat werk hebben als maatschappij, was het vooral indrukwekkend hoe in het gesprek telkens weer vanuit kracht werd gesproken, vanuit de weg vooruit, vanuit kleine stappen die allemaal bij elkaar echt het verschil maken en de hoop op een uitweg vergroten. Het team achter Eetexpert vertrekt vanuit een geweldig basisprincipe. Wanneer we echt vooruit willen, moeten we A.L.L.E.S.  (infofiche) belichten. En wat als A.L.L.E.S. nu ook dat is waar we in bedrijven moeten op inzetten? Oh neen, niet door A.L.L.E.S. heel groot en ingewikkeld te maken, net niet… Door A.L.L.E.S. met heel weinig elke keer wat vooruit te nemen.

A.L.L.E.S. staat voor Afwisselend eten, Leuk bewegen, Lief zijn voor jezelf, Emoties hanteren en Slapen. De balans tussen al deze verschillende aspecten van je leven zorgt voor een gezonde levensstijl, voor een pak energie, voor werkdagen en -weken zonder – ok, met een pak minder – stress. Een echte ‘Mens sana in corpore sano’, zelfs de romeinen wisten het al.

En wat moeten leiders en HR professionals in godsnaam met dat A.L.L.E.S.?

Bedrijven zijn niet verantwoordelijk voor die gezonde levensstijl. Integendeel onze maatschappij heeft ook best nog wat werk aan de winkel en als individu hebben we hier allemaal absoluut onze persoonlijke en belangrijkste verantwoordelijkheid. Maar bedrijven kunnen ook bijdragen want ze zijn een belangrijke natuurlijke leefcontext van heel wat Vlamingen ! Wat dus wel nodig is, is om ons people-beleid vanuit zo’n meer integratieve visie op te zetten. De fietsleasing in een cafetariaplan is fantastisch, de zit-sta bureaus een belangrijke tool om wisselwerken te promoten, gevarieerde maaltijden in het bedrijfsrestaurant een minimum en de link om te praten met experten wanneer het even veel te veel wordt een must. We zien echter wel dat vele bedrijven deze zaken implementeren zonder heel goed te begrijpen, waarom dit nu zo goed is of waarom slechts 1 of enkele van die zaken opzetten, niet voldoende is. Ook in het beleid in België rond gezondheid zien we meer en meer initiatieven die ziekte niet enkel vanuit louter medisch standpunt benaderen, maar ook meer inzetten op voeding, slaap, emoties, netwerk en zelfs kunst om te genezen. Beleidsmakers op federaal en vlaams niveau noemen het geïntegreerde zorg (van gezondheidspromotie over behandeling tot palliatieve dienstverlening). De Vlaamse overheid was zelfs host van het internationaal congres in november vorig jaar hieromtrent.

Laat je inspireren door het totaalplaatje zoals Eetexpert doet. Ook meer gekende sites als Gezond Leven (https://www.gezondleven.be/) (de site van het Vlaams instituut voor gezond leven), gekend van de voedings-, bewegings- en geluksdriehoek bieden enorm veel inspiratie.

Het is natuurlijk al te makkelijk om gewoon enkele linken te delen. Hoe kan een bedrijf, een beleidsmaker, een leider, een team en ook gewoon jij, als individu hier dan heel eenvoudig en concreet mee aan de slag. De informatie en tips die beschikbaar zijn, zijn makkelijk te integreren in dagdagelijkse interacties, leadershipprogramma’s en je facilities aanpak. We delen graag 7 tips die je zonder grote programma’s en maandenlange voorbereiding in gang kan zetten en die in hun eenvoud bijdragen aan A.L.L.E.S. Laat ondertussen natuurlijk je eigen geïntegreerde beleid niet los, maar voed het met wat je vindt.

Zit-sta wat?

We brengen gemiddeld meer dan acht uur per dag door op ons zitvlak: thuis, op school en op het werk. Ook als we onderweg zijn, zitten we in de auto of op de trein en in onze vrije tijd spelen we met de computer, gaan we naar de bioscoop of lezen we een boek… een gezonde dag bestaat uit een gezonde mix van zitten, staan en bewegen. …wat wel vaststaat, is dat we ons fysiek en mentaal beter in ons vel voelen als we lang stilzitten beperken.” (gezondleven.be)

Deze zitgewoonte kan ontzettend makkelijk doorbroken kan worden. Om de 30 minuten even rechtstaan, de benen strekken. Dat kan op elke plek of je nu een zit-sta bureau hebt of niet. Geef als leider het voorbeeld door ook in een vergadering even recht te staan.

1 miljoen stappen – oh jawel

Spreek met je bedrijf of team af om binnen 2 weken een aantal stappen te zetten. Zet maar een realistisch maar toch wat stretched doel. De energie en dynamiek die vrijkomt is van onschatbare waarde, voor het team-gevoel en je lijf!

2 koppen koffie om te weten hoe het echt met je gaat?

“Hoe gaat het? “ “Goed.”  “Ah wat leuk. Fijne dag.” Als je nu even die kop koffie nam en luistert naar de collega in je team die er toch wat bedrukt uitziet. De kracht van verbinding is niet zomaar een loze slogan. Gezien worden voor wie je echt bent, zorgt dat je net die extra mijl gaat.

30 min wandelend werken – zet je stapschoenen klaar.

Door thuiswerk zitten we geregeld en aaneensluitend in video calls. Je moet niet meer van de ene zaal naar de andere lopen en zo wordt dat zitten nog meer zitten. Kijk in je agenda welke meeting je makkelijk wandelend kan nemen. Een vergadering waarin je wel aandachtig moet luisteren of enkel input moet geven, is perfect hiervoor. Je bent al wandelend 100% aanwezig en meteen ook Lief voor je Lijf.

4 gezonde eetcompetenties – 4G is meer dan genoeg

Eten hoeft niet ingewikkeld te zijn als je de 4Gs respecteert: Gevarieerd, Genoeg, Genieten  en Geregeld. https://eetexpert.be/gezonde-leefstijl-eetcompetenties/

5 basisemoties die we ergens onderweg kwijtraakten

Onze kinderen krijgen ze mee in de kleuterschool: Blij, Bang, Boos, Bedroefd en Beschaamd. Ergens onderweg, tussen puberteit en onze eerste werkdag, raken we ze kwijt. Natuurlijk zijn we nog boos en bedroefd, alleen weten we niet meer zo goed hoe we daar nu mee om moeten. We uiten ons dan misschien verkeerd of helemaal niet. En dan wordt het alleen maar erger. Durf in teamgesprekken ook rond deze thema’s te werken. Achter die emoties zit een nood. Probeer die te begrijpen eerder dan ze weg te zetten. We zijn geen praatgroep, maar als groep echt praten ontmijnt.

6 minuten per dag energie tanken

Dit is de aller makkelijkste. Laad je eigen batterijen en je zal zien hoe aanstekelijk het is voor iedereen rondom. 6 luttele minuten, dat is heel hard meezingen met je favoriete songs, ademhalingsoefeningen doen, een goeie vriend bellen, enkele pagina’s uit een boek lezen, een luchtje scheppen,… vul het voor jezelf in… 6 minuten is niets en tegelijk heel erg veel!

Gelinkt aan de geluksdriehoek, staan er op de site van gezondleven.be  heel wat tips en leuke oefeningen. Link: https://geluksdriehoek.be/oefeningen#oefeningen

Natuurlijk zijn bovenstaande niet hèt antwoord op de uitdagingen waar we vandaag als leider of people-professional in onze bedrijven voorstaan. Ze lossen niet in 123 leadershipuitdagingen, motivatie, de ‘war for talent’, etc.. op. Het punt is dat als we weer als mens naar mensen kijken en we elke dag kleine stappen zetten, we dan heel hoog kunnen springen. Wees maar zeker, Armand Duplantis, wereldrecordhouder polsstokhoogspringen, is niet begonnen op die 6,23m (WR op 17/9/2023).  Wat wel zeker is dat hij klein en laag begon en elke dag doet wat nodig is om A.L.L.E.S. in balans te houden.